Hardloop zonnebril

De zon komt weer steeds vaker tevoorschijn tijdens het hardlopen. Tijd dus eens te gaan denken over een goede hardloop zonnebril. Waar moet je nou rekening mee houden bij het aanschaffen van een goede hardloopbril en wat zijn de verschillen tussen de diverse merken en type zonnebrillen?

Voordelen hardlopen met hardloopbril

Een hardloop zonnebril zorgt voor een comfortabelere loopsessie. Het felle licht van de zon wordt geweerd en ook de wind zal niet langer voor traanogen zorgen. Het is erg vermoeiend voor de ogen om bij volle zon of tijdens een zonsondergang te lopen zonder bescherming. Met een hardloopbril neem je de schitteringen en reflecties weg, wat voorkomt dat je constant met je ogen aan het knipperen bent.

Gekleurde glazen

De meeste hardloopbrillen hebben verwisselbare glazen. Op die manier kun je de kleur van de glazen aanpassen. Met verwisselbare glazen kun je je bril aanpassen aan de weers- en lichtomstandigheden. Iedere kleur beschermd de ogen op een andere manier. Zo zorgen zwarte en grijze glazen voor weinig tot geen kleurverandering. Hierdoor krijg je een vrij natuurlijk beeld, maar worden de kleuren minder intens. Het contrast wordt met grijze glazen echter niet verbeterd. Met bruine glazen in je hardloopbril wordt met name de kleur blauw gefilterd. Het is dan ook met name geschikt bij gebruik als je hardloopt in de sneeuw of langs het water. Met gele of oranje glazen laat je redelijk veel licht door. Deze glazen zijn dan ook niet erg geschikt bij sterk zonlicht. Wel heb je met deze glazen een verhoogd contrast en meer dieptewaarneming. Ze zijn dan ook zeer geschikt bij bewolking, nevel en mist. Nadeel van oranje en gele glazen is dat ze je kleurwaarneming verstoren. Ten slotte heb je nog de keuze uit transparante glazen, deze laten al het licht door. Ze bieden bescherming tegen de uv straling en bieden bescherming tegen vliegjes, regen en wind.

Geen zin om iedere dat je gaat lopen de glazen te verwisselen? Dan heb je ook de keuze uit hardloopbrillen meekleurende glazen. Deze kleuren mee met de hoeveelheid licht. De glazen van de hardloop zonnebril worden donker als het licht is en laten meer licht door als het buiten donker is. Ze zijn hierdoor erg geschikt als je gaat lopen onder wisselende weersomstandigheden.

Soort glazen

Tijdens het sporten heb je liever geen glazen van glas. Indien je valt en het glas breekt, kan het namelijk in je ogen komen. Heb je glazen van kunststof dan zijn de risico’s kleiner. Ook is kunststof een sterker materiaal. Naast het materiaal heb je ook nog de keuze uit gepolariseerde glazen, die verblinding door reflecterend licht minimaliseert. Hierdoor heb je een beter zicht, bij bijvoorbeeld de schitteringen op een glad oppervlak. Ook hebben sommige hardloopbrillen een anti-fog coating, deze vermindert de kans dat een zonnebril van binnen beslaat.

Welk merk hardloop zonnebril?

Er zijn verschillende merken die hardloopbrillen ontwerpen. De bekendste merken zijn Adidas, Nike, Oakley, Tifosi , Julbo en Rudy Project. Deze merken hebben sportbrillen in verschillende prijsklassen, uiteraard verschillen ze in kwaliteit ook met de goedkopere merken. Zo zitten de brillen stabieler op je neus en zijn ze steviger en lichter.

Beste hardloopbril

De volgende hardloopbrillen worden het best beoordeeld door ons en en andere hardlopers:

  1. Oakley Flak 2.0Wij zijn groot fan van het merk Oakley. Alle hardloopbrillen zijn optimaal gemodelleerd voor hardlopers en lichtgewicht.
  2. JulboDe ideale hardloop zonnebril voor als je op een onregelmatig wegdek moet lopen en je niet wilt merken dat je een bril op hebt. Met een breed gezichtsveld, goede ventilatie en fotochrome Zebra Light Reactiv-glazen is dit een erg fijne hardloopbril.
  3. SinnerHet merk Sinner zit in een andere prijsklasse, maar heeft een aantal fijne modellen om mee te hardlopen. De Sinner Discovery is het topmodel van Sinner en goede anti slip op de neusbrug en veren, zodat de bril stevig blijft zitten tijdens het hardlopen.

Hardloop zonnebril kopen

Online is er een groot aanbod aan hardloopbrillen. Er zijn hardloopbrillen van 20 euro, maar ook van 250 euro. Welke bril het beste bij je past zal toch vooral van je eigen wensen afhangen, wil je een extreem lichte bril die stevig op je neus blijft zitten tijdens het hardlopen dan is een goedkoop plastic model uit China niet aan te raden. Loop je echter maar een paar keer maand in de zon en heb je over het algemeen weinig last van de zon, dan is het een flinke investering die je uiteraard beter in goede hardloopschoenen kunt steken. Zonnebrillen voor tijdens het hardlopen zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.