Hardloopschoenen met extra demping

Hardloopschoenen met extra demping is eigenlijk het minimale wat je nodig hebt om te presteren. Dankzij de extra demping kan je blessures voorkomen en is de belasting minder zwaar voor je lichaam. Je kan het hardlopen langer volhouden en betere tijden neerzetten doordat je efficiënter met je energie omgaat. Je herkent hardloopschoenen met demping aan de dikke zool. Er zijn sportschoenen fabrikanten die investeren in speciale zolen voor extra demping. Met verschillende oplossingen proberen ze de belasting op het lichaam zoveel mogelijk te beperken met extra demping.

Check de extra demping in de middenzool

Diverse hardlopers hebben het idee dat de extra demping in de hak zit verwerkt. Het klopt dat hierin extra demping kan zitten, maar een groot deel van de demping zit verwerkt in de middenzool. Het is belangrijk om te kijken van welk materiaal de zool gemaakt is. Verschillende sportmerken ontwerpen revolutionaire middenzolen met extra demping. Dankzij deze extra demping is het comfortabeler hardlopen.

Gel in de hak voor extra demping

Naast de middenzool zijn er nog meer mogelijkheden om extra demping te creëren. Deze extra demping wordt in de hak van de hardloopschoen aangebracht. Als je gaat hardlopen dan land je telkens met je volle gewicht op je hak. Helaas is dit niet echt prettig en belastend voor je lichaam. Je kan de harde landing dempen door te kiezen voor hardloopschoenen met gel in de hak. Let wel op de middenzool vormt nog steeds de belangrijkste demping. De gel in de hak kan meehelpen om voor extra demping te zorgen. Elke keer als je op de hak land zorgt de gel ervoor dat de impact op het lichaam minder groot is.

Foamschokdemper

Adidas heeft speciaal voor de extra demping een boost ontwikkeld. Dit is een foamschokdemper waarin duizenden zichtbare energie capsules verwerkt zijn. Elke keer als je gaat hardlopen wordt er energie in deze capsules opgeslagen. Als je voet de grond weer raakt dan moet deze impact worden opgevangen door het lichaam. Boost laat telkens op dit moment alle energie capsules los, waardoor er met extra energie jouw impact wordt opgevangen. Het resultaat is dat hardlopen minder belastend is voor je lichaam.

Wanneer heb je extra demping nodig naast de standaard demping?

Sommige hardlopers hebben extra demping nodig naast de standaard demping. Dit heeft te maken met de manier waarop je loopt. Hardlopers die last hebben van pronatie kunnen te maken krijgen met verschillende blessures. Door gebruik te maken van hardloopschoenen met extra demping kunnen ze dit probleem aanpakken. Bij pronatie loop je eigenlijk verkeerd en je kan dit probleem zien aan de slijtage van je schoenen. Bij overpronatie slijten schoenen sneller aan de binnenzijde. De hardloopschoenen of gewone schoenen slijten niet evenredig. Bij onderpronatie zie je vooral extra slijtage aan de buitenzijde van de hiel. Bij onderpronatie komen veel schok-gerelateerde blessures voor. Een schoen met extra demping kan het risico op blessures flink verminderen.

Welke hardloopschoenen hebben de beste demping?

Normale hardloopschoenen hebben de beste demping. Trailrunning schoenen hebben behoefte aan grip en stabiliteit, waardoor de demping niet op de eerste plaats komt. Bij wedstrijd schoenen ligt de focus op lichtgewicht, ondersteuning en duurzaamheid.
Als we per merk kijken naar wat de hardloopschoenen zijn met extra demping, dan zijn dit de hardloopschoenen met de beste demping per merk:

  • AsicsAsics GEL-NIMBUS & Asics GEL-CUMULUS
  • AdidasAdidas Ultra Boost
  • NikeNike Air Zoom
  • New BalanceNew Balance Fresh Foam

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.