Hardlopen met hartslagmeter

Hardlopen met een hartslagmeter geeft je de mogelijkheid om effectiever te trainen. Meten is weten, en je hartslag geeft heel wat informatie over je conditie en de staat van je lichaam. Hardlopen met een hartslagmeter kan er voor zorgen dat je effectiever traint en sneller vooruitgang boekt. De gegevens die je na een rondje hardlopen met hartslagmeter kunt uitlezen, bieden inzicht in hoe je conditie is en hoe hard je hart moet werken tijdens inspanning.

De voordelen van hardlopen met een hartslagmeter

Met behulp van een hartslagmeter kun je je hartslag in rust bepalen, maar ook je maximale hartslag bij inspanning. Met deze waarden kun je de optimale trainingshartslag berekenen. Wil je graag afvallen? Dan kun je ook bekijken wat de hartslag is waarmee je de meeste calorieën verbrandt. Hardloop wekelijks met de hartslagmeter en je kunt precies zien of je conditie progressie maakt. Dit kan een extra stimulans zijn om te blijven hardlopen en maakt het extra leuk.

Hartslagmeters met een borstband

De meeste hartslagmeters zitten aan een band, deze draag je om je borst. De meter meet de elektrische activiteit die wordt veroorzaakt door het pompen van het hart. In het begin zal zo’n band even wennen zijn, maar na verloop van tijd zul je het niet meer merken dat de band om je borst zit. Voor extra comfort tijdens het hardlopen met een hartslagmeter, bestaan er hartslagmeters die zijn ingebouwd in de kleding. Kom erachter wat jij het prettigst vindt om te dragen, het is natuurlijk belangrijk dat je zo comfortabel mogelijk loopt en niet belemmerd wordt.

Hartslagmeters zijn te koop bij Bol.

Koppel je hartslagmeter

Veel hartslagmeters kun je koppelen aan het hardloophorloge of de mobiele app waarmee je loopt. Na je run kun je op je computer, hardloophorloge, smartphone of tablet precies bekijken hoe je hartslag was gedurende het hardlopen. Hardlopen met een hartslagmeter heeft ook het voordeel dat je tijdens het rennen kunt bijsturen. Je kunt je apparatuur bijvoorbeeld zo instellen, dat je een waarschuwing krijgt als je hartslag boven een bepaald aantal slagen per minuut komt. Zo kun je op een gecontroleerde wijze trainen. Sommige sporthorloges die gekoppeld kunnen worden aan een hartslagmeter bieden trainingsprogramma’s gericht op hartslag. Met behulp van piepjes of lichtsignalen weet je precies of je je meer of minder moet inspannen. Met deze manier van trainen, train je precies naar aanleiding van hoe je lichaam reageert, dit verkleint de kans op vervelende hardloopblessures.

Ook zijn er hardloophorloges en activity trackers met een ingebouwde hartslagmeter.

Loop met je hart

Ondanks dat je alles tegenwoordig kunt meten en hier met een hartslagmeter nog een variabele bijkomt, moet je je niet blind staren op cijfertjes. Luister tijdens je training ook naar je lichaam en loop met je hart. Je gevoel bij een training is vaak een goede graadmeter. Ga bijvoorbeeld eens hardlopen zonder op je sporthorloge te kijken en bekijk pas na afloop hoe het ging. Genieten van hardlopen is immers het belangrijkste, het analyseren van je hartslag en andere gegevens komen later wel. Toch kun je meer uit je trainingen halen door te hardlopen met hartslagmeter, dit hulpmiddel geeft je meer inzicht en helpt je het beste uit jezelf te halen.

Hartslagmeter kopen tips

Hartslagmeters zijn te koop vanaf ongeveer 30 euro tot zeer geavanceerde modellen van 550 euro. Om te kijken welke hartslagmeter bij jou past moet je voor jezelf bepalen van welke functies op een hartslagmeter je ook daadwerkelijk gebruik zal gaan maken. Het is zonde om een heel uitgebreide hartslagmeter voor het hardlopen te kopen als je enkel wilt weten wat je hartslag is, daar zijn namelijk ook eenvoudigere en dus goedkope hartslagmeters voor geschikt. Ook van een functie voor het sturen van de informatie naar een app of inlezen in de computer zal niet iedere hardloper gebruik maken, dus ook hier kun je beter van te voren goed over nadenken. Ook zijn er hartslagmeters met gps zodat je een accurate registratie van je gelopen route, gemiddelde snelheid, etc. kunt sturen naar je smartphone of pc. Bekende en goede merken zijn Garmin, Mio en Polar.

Hartslagmeters zijn te koop bij Bol.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.